středa 29. května 2019

Látkové



Cesta k zero waste je v mé případě velmi, velmi pozvolná.
Odpady třídíme.
Na nákupy chodím s vlastními taškami, pytlíky, případně sem tam beru papírové, které později druhotně využívám.
Prostě omezuji plasty a když se poštěstí bezobal, je to fajn.
Ráda bych se dopracovala i k více eco friendly kosmetice.
Ale některých věcí - jako třeba oblíbené řasenky se prostě nedokážu vzdát. Tak se snažím o malé krůčky.
Odličovací tampóny ušité ze zbytků látek a ručníku mám už několik měsíců.
Použiju, vyperu. A tak dokola.
Popravdě už si na klasické vatové ani nevzpomenu.
Opět je to můj dlouho plánovaný projekt, o kterém jsem spoustu namluvila a než došlo k realizaci, trvalo to.
Ale ta testovací fáze vůbec není špatná:-)
Rozdala jsem kamarádkám, odezva dobrá, takže časem očekávejte i sady na prodej.
....
Toaletku vyhrává komentář č. 47 - od Jany. Píšu mail....

8 komentářů:

  1. Aj ja si uz ine ako latkove neviem predstavit. A k riasenke - aj tu existuje bezodpadova a zdravsia alternativa. Ja aktualne testujem riasenku Sen od slovenskej znacky Hiling a je fakt skvela! Da sa kupit v bezobalovych obchodoch, stoji 6,5e a vydrzi podla mna vecnost. Je v kovovom vratnom obale, nanasate si ju kartacikom z oblubenej starej riasenky. Zlozenie je uplne fajn, obsahuje tusim len 3 prirodne zlozky.
    https://www.facebook.com/1396599467245767/posts/2191974894374883/

    OdpovědětVymazat
  2. Látkové tampony z ručníků také používám. Nemám šicí stroj, tak si šiju v ruce pro radost a zábavu a teď i užitek :-) Mamka mě od látkových tamponu hodně zrazovala, že se tam budou držet bacily. Tampony po každém použití peru a jelikož mám malé děti, tak musím všechno žehlit a nedělá mi problém přežehlit těch pár kousků. Trpím na silné akné a musím napsat, že po měsíci používání látkových tamponu se mi akné o hodě zlepšilo, že doktorka koukala. Sama vřela doporučuji-ušít, použít, vyprat, vyžehlit a pořád budeme vypadat jako mladice :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, to je skvělý příspěvek. Látkové taky používám, nedám na ně dopustit.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak je to se skutečnou ekologičností látkových tamponů, tj. uvažujete i spotřebu vody (což je teď skutečně cenná komodita) na praní, použití pracích prostředků,elektřiny na provoz pračky (asi perete spolu s jiným prádlem, ovšem v součtu pro miliny žen, které kosmetické tampony používají, to už asi nebude tak zanedbatelné apod.? Když to vš zvážíte, vychází to stále tak výhodné? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I nad tímhle jsem přemýšlela, když jsem si tampony šila. Za týden jich nashromáždím cca 21ks-ráno a večer (jeden ráno, dva večer po šminkách) a je to malá hrstička, která nezabere v pračce doslova žádné místo. Prát musím a tak k vybranému prádlu, kterému odličovací vody a zbytky po šminkách nevadí a naopak hodím i tampony. Spotřeba je úplně stejná jako kdybych prala jen klasické prádlo... a ještě jedno zamyšlení. Při výrobě klasických tamponu se spotřebuje takové množství vody, že si to ani nedovedeme představit. Bavlna se musí nejdříve vypěstovat, pak macerovat, bělit, sušit...energie hromada. Zároveň dávám příklad dětem, že když se mi něco nehodí, tak se to dá jinak využít a ne rovnou vyhodit. A TO JE DOBŘE!!

      Vymazat
    2. Přesně tak, peru je společně s prádlem, jsou tak maličké, že nezaberou skoro žádné místo v pračce....

      Vymazat