středa 16. června 2021

Ticho

 


Nemyslela jsem si, že to někdy řeknu, ale čím jsem starší, tím víc oceňuju ticho.
Dřív jsem měla puštěnou hudbu prakticky nonstop.
Nasávala jsem všechno, oblíbené, známé, nové.....i cesta do obchodu bez sluchátek nešla.
Běh potichu - neexistoval, být doma sama - jen s hudbou.
Za poslední rok jsem poslech výrazně omezila.
Nevím čím to je, jestli mám hlavu už tak přehlcenou, že i něco uklidňujícího je pro mě najednou navíc.
O víkendu na chalupě si občas něco pustíme, ale jakmile jsem sama, nic nechci.
Maximálně na delší cestu autem, ale to většinou když si chtějí děti zazpívat. Ale to pak frčíme tři, čtyři cd dokolečka.
Uvědomila jsem si to včera večer doma, když jsem seděla v ztichlém obyváku, děti už spaly a já neměla ani potřebu si pustit film. Prostě jen tak být, dýchat, vnímat, přemýšlet si.
***
Ticho máme teď už i na balkóně.
Po návratu z víkendu nás čekalo prázdné hnízdo. Kosice vyvedla mladé. Z pěti ptáčat to do odletu zvládly čtyři. Jsem vlastně i ráda, že už odletěli, po ránu byli hodně hlasití:-)

5 komentářů:

  1. Dřív jsem potřebovala na vše úplné ticho. Hudba mne odjakživa hrozně rušila. Poslední dobou, ale moc ráda poslouchám audioknihy a různé rozhovory na Českém rozhlase. To mne tak nějak uklidňuje a pomáhá mi to vydržet i u práce, kterou nedělám moc ráda (vaření, žehlení, úklid).

    Tak držím palce, ať kosice nepřijde s druhým vrhem :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám hudbu moc ráda, ale neumím ji mít jen jako kulisu k nějaké jiné činnosti - s výjimkou úklidu a žehlení teda. :-) Ticho miluju. Hezký den, Jano. ♥ Kl.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani mám to stejně. Pokud jsem byla sama doma třeba dopoledne, nepustila jsem si nic. To jen když je pantáta doma, tak musí hrát neustále telka. Asi čím jsem starší tak mi nevadí být jen tak sama se sebou 😊 Přeji hezké slunečné dny. P.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že to je známka schopnosti být sama se sebou a k tomu se dá jedině pogratulovat. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, znáte Annu Hogenovou? Ta krásně mluví mimo jiné i o tichu, klidu, času, kdy je člověk jen sám se sebou a vlastními myšlenkami a hlavně o tom, jak je to důležité pro (sebe)reflexi. Od té doby, co jsem si poslechla pár rozhovorů s ní a pak taky přečetla knihu Digitální minimalismus, jsem prakticky tak nějak samovolně postupně zrušila televizi i hudbu jako kulisu...

    OdpovědětVymazat