pondělí 25. února 2019

Libůstky



Mám jich spoustu.
Menších či větších.
Takových svých libůstek.
Od sbírání hrnků, které už pomalu nemám kam dávat, ale nemůžu si pomoct.
(Ještě že mám dílnu tak velkou:-))). Zachraňuji je od popelnic (viz tento na fotce), dostávám od vás, svých čtenářů, sháním po bazarech....a těším se z nich.
Jím ledový kostky.
Tady už je to pomalu posedlost.
V mražáku mám stabilně namraženou krabici a po večerech si křoupu. Drink bez ledu? Neexistuje.
Led bez drinku. Kdykoliv.
Už víc než rok si jedu na červeném kari.
Dokonce tak moc, že když je splín, tak vařím. Stačí malá miska a rovnováha je zpět:-)
Červené kari je moje slepičí polévka pro duši.
Večer netrávím se sklenkou bílého, ale se skleničkou pomerančového džusu.
Stal se z toho jakýsi můj rituál. Když děti zalehnou a já mám "padla" - naliju si skleničku. S ledem. Samozřejmě:-)))
Když je splín největší, chodím na Butter chicken k Indům. Nic veganského, nic extra zdravého. Ale zahřeje na duši.
O to víc, že jsem ho dneska konečně uvařila doma a bylo famózní. Malinko řidší než v restauraci, ale úžasný. (Kiki, zítra bude k obědu!)
Píšu si seznamy. Toho co mám koupit, co chci ušít, co musím stihnout, jaké filmy chci vidět, které knihy jsem přečetla....Miluju seznamy.
A ještě raději si z nich odškrtávám. Vlastně mám pocit, že kolikrát si do nich dopisuju už hotové věci, jen abych si je mohla škrtnout.
Nastavuju si budíky zásadně na 6,43. 6,56 nebo třeba 7,04. Prostě jen ne obyčejně na půl, třičtvrtě nebo nedej bože celou. A když si je potom posouvám, tak mám přednastavených celých 7 minit odložení...
Je toho mnohem víc.
A díky tomu je ten život mnohem barevnější...

11 komentářů:

  1. Obrovské ďakujem za link na butter chicken! A pridávam sa k zavislakom na zoznamy:)!

    OdpovědětVymazat
  2. dobré ráno Jani, to bažení po ledu může mít souvislost s nízkou hladinou železa v krvi.
    Mívala jsem to tak v mládí v období, kdy jsem byla hodně psychicky vyčerpaná. A pak se mi to vrátilo při každém těhotenství...neodolatelná chuť neustále křoupat led...to už jsem věděla, že to souvisí se železem a lékařka mi vždycky nějaké železo předepsala, nicméně ta chuť se vytratila až po porodu.
    Pokud je to jen ta libůstka, jak píšete, tak je to asi v pořádku...
    hezký den
    Bára

    OdpovědětVymazat
  3. A ještě raději si z nich odškrtávám. Vlastně mám pocit, že kolikrát si do nich dopisuju už hotové věci, jen abych si je mohla škrtnout...to je báječné, že v tom nejsme sama...píšete přesně o mně :-) Manžel se občas mými seznamy baví...jeho slova "Á, vidím, že sis škrtla úklid a hezky si to rozepsala na prach, luxování a pak vzorně škrtla" Jani, jste moc fajn. Klára H.

    OdpovědětVymazat
  4. Budík, butter chicken, dopisování hotového, abych mohla odškrtnout...jen to víno jsem nevyměnila za džus, občas za černý čaj a někdy bylinky, ale víno je furt jednička. .)

    OdpovědětVymazat
  5. Na hrnky jsem taky úchylná... Ila

    OdpovědětVymazat
  6. Seznamy a budík nastavený na "divný" čas. I já to tak mám. :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  7. Hrneček s těmito makovicemi byl několik desetiletí mým kávovým hrnečkem v práci,říkala jsem mu opiový.Teď už je druhý měsíc mezi ostatními v kuchyňské lince,jelikož jsem konečně na vejminku.Kafíčko doma piju z žejdlíku s červenými proužky.Jinak jsem na toto nádobí také dost zatížená.

    OdpovědětVymazat
  8. Ledy jsem křoupala ve velkém po obě těhotenství, pak se to bažení vytratilo, i když takový čerstvý horský rampouch s příchutí jehličí, hmmmm... :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jenom mě to nutí podotknout, že i ty libůstky jsou všechny pěkně úhledňoučké. Seznamy třeba. Džus ve sklenici. Čistý průsvitný led a ne sklenice od pivní pěny jako u mě.

    Proto mě zaujalo konečně něco neúhledňoučký, totiž že ten makovej hrnek (taky jeden někde v práci ještě máme) na fotce je trochu poškrábanej nebo natlučenej. Mně by to vadilo, na mě by to bylo moc, ale ne proto, že bych chtěla všechno nový a krásný a čistý. Právě proto by to na mě bylo moc, že mám věci mnohem chaotičtější, stůl neurovnaný atd. Kdežto ty nebo ten, kdo má vyžehlené věci a podložky na stůl do barvy a fotí uklizené věci, ten snese i poškrábnutej hrnek. Který v mém kontextu by byl něco ošuntělýho ve starém otlučeném domě a staré kuchyňské lince (byť čisté, ať doma nebo v práci). V novém a čistém kontextu se snese. Právě ve smyslu malé libůstky.

    Je to zajímavej rozdíl: Pro mě libůstka není, že si nařizuju budík např. na 7:38 nebo si večer zvolím jiný zajímavý čas, na jaký mám chuť, pro mě je to denní chleba. Mě by nenapadlo tomu říkat libůstka. A to je pro mě zajímavý, vidět ty jiný světy a mít je ráda.
    Pro mě by libůstka byla spíš nějaké zgustnutí si, nějakej vodvaz, nechat na zemi ležet nakousnutej špekáček nebo tak něco.

    OdpovědětVymazat
  10. Kdo byste byl ochoten odprodat hrneček s tímto motivem makovic, ozvěte se, budu moc vděčná. Můj jediný kafe-hrnek s tímto motivem mi praskl a teče, tak jsem trošku zoufalá... Ze žádného jiného se mi kafe nepije tak dobře :) Děkuji!

    OdpovědětVymazat