sobota 7. dubna 2018

Jarní výzva






Můj nejzákladnější ranní rituál je presso s mlíkem.
Nebo se smetanou.
Takže si dokážete představit, jak mi bylo a je, když jsem zjistila, že mám momentálně dost problém s laktózou.
Přišlo to z ničeho nic, ale stačí i obyčejný bílý jogurt a zhruba do čtyřceti minut už mé tělo s velkou slávou opouští.
Vadí i ta malá smetana v kávě.
Takže zkouším a hledám ekvivalenty.
Rýžové mléko do pressa nic moc.
Sójové capuccino z Bistré krávy docela šlo.
Dnes došlo na mandlové nemléko.
Dá se. Ale opět žádná hitparáda.
Trpím.
Toužím po hustém jogurtu s jahodami.
Sklenici vychlazeného mlíka...
Dnes jsem si po sauně s kamarádkou dala čokoládový fondán se zmrzlinou - a ouha. Ani zmrzlina ne!
Takže jarní výzva je tu.
Vskutku veganská.
Vypustit většinu mléčných výrobků.
Přiznávám, že mě to úplně netěší, ale třeba to není na pořád.
Zkusím měsíc a uvidím.
A pravda je, že výzvy já ráda.
Pokud bystě měli nějaké tipy, co jíst, nejíst, čím se dá mléko nahradit - hlavně do té kávy!!! - budu moc ráda.
.....
Kromě už zmíněného nemléka jsem si nemohla nechat pro sebe plakátek na náš chystaný festival . zapiště si: Olomouc, Korunní pevnůstka, 12.5.
Budou Zrní a spousta dalšího.
Napíšu brzo víc.
Pak ty moje milované pryskyřníky.
A Ema v mikině.
Jsem dojatá a trochu pyšná.
Tak krásný víkend mějte....

26 komentářů:

  1. za mě do kafe je nejlepší rýžové mléko z DM drogerie, nevím, s jakým máte zkušenost vy, jestli právě toto DMkové či jiné, jsou v nich rozdíly,

    OdpovědětVymazat
  2. Na měsíc jsem v rámci jedné výzvy zkusila mimo jiné vysadit i mléko. Bez jogurtů i sýrů to jakž takž šlo,ale kafe bez mléka nevypiju. Už třicet let. Tak jsem si tam lila kokosové. Iluzi to vytvořilo,ale za mě taky žádná hitparáda. Některé věci asi prostě nahradit úplně nejdou.... Ivča

    OdpovědětVymazat
  3. ...Jani, u nás byla dost dobrá náhrada mléko bezlaktózové z Lidlu, tohle vyhovovalo, a to byla maminka velice citlivá byť i jen na drobínek čehokoliv mléčného
    držím palce ať se držíte a je vám dobře jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Jano, za mě také něj rostlinná mléka z DM a to hlavně cenou i chutí. Já tedy nemusím, spíš pro odlehčení stravy. Kafe jsem se naučila pít bez, zkuste to postupně,já už si pochutnam jen takhle. A jogurt je vynikající bílý Alpro! Zdravím Vás Elena

    OdpovědětVymazat
  5. A co kokosové mléko v plechovce z Lidlu. Je husté jak smetana a do kávy by mohlo chutnat :-D Nezávidím vám Jani, zkuste zapátrat na veganských stránkách.

    OdpovědětVymazat
  6. A jéje, držím palce! Já jsem bez mléka už skoro deset let, ale dobrovolně tedy, zkusila jsem ho kdysi vysadit kvůli problémům s pletí. A zlepšilo se, tak jsem vlastně tehdy přešla na makrobio stravu. Pamatuju si, jaké to je představit si, že už si nebudu moct dát každé ráno k snídani jogurt. Hrůza. Ale zvykla jsem si, jde to (a docela rychle).
    U nás doma momentálně vyrábíme vlastní mandlové mléko, je to rychlovka, mandle 2x spařit, oloupat, rozmixovat s vodou a trochou sladidla nějakého (med? cukr? my používáme slad) a přecedit přes plátýnko. Výborné a podle poměru mandle/voda se dá regulovat hustota. Zkoušeli jsme i z lískových oříšků, taky výborné (možná ještě lepší). Ty se ani nemusí loupat, ale měly by se přes noc namočit - nebo aspoň na pár hodin. Kokosové by taky mohlo do kávy být dobré, jak píše paní výše.
    Jogurt určitě doporučuju mandlový nejogurt, jestli jste ještě nezkoušela. Mňam, za mě teda. Ty sojové nic moc. Budu teď experimentovat s výrobou domácího mandlového (nebo lískového, makového...) jogurtu, můžu pak napsat, až budu mít použitelné výsledky, protože ten kupovaný nejogurt je dost drahý. Ale zatím se mi daří sice poživatelné, ale velmi řídké jogurty.
    Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  7. Mamka s tím má taky problémy a kupuje si do kávy mléko bez laktózy, dá se koupit v každém supermarketu. A chutná skoro stejně jako obyčejné, jen je trošinku sladší. Do kafe náhodou super, to si dám klidně taky, i děcka :) Drž se! Iva

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, já mliko můžu, ale naučila jsem se pít kavu bez mléka jen s cukrem. Jen musí být silná a dobrá.

    OdpovědětVymazat
  9. Bejby neboooj, až pocítíš zdravotní účinky, nebudeš chtít jinak... ale chápu, před pár lety jsem reagovala stejně. Jinak zpočátku doporučuju vynechat i ty bezlaktózové výrobky. Mléko kupujem ve velkém ovesné z DM, jediné, co mě na tom trápí, je ten obal. Když si chci pochutnat, tak vanilkové oříškové je mňam. Jinak jsme dřív jeli rýžové, ale tam mi vadí to něco co zůstává v puse. Ovesný si dávají děti do cornflakes, do vloček, já si ho liju do kafe a chutná mi to, ale chápu, že to můžou mít lidi i jinak. V našem bistru umí mandlové tak dobře našlehat, že jsem lepší kafe nepila, ale doma to chutnalo podstatně hůř. Tak zůstávám u ovesného. Vařím a peču z něj uplně normálně jako z kravského, i pudink děláme. Místo jogurtů dávám dětem na svačinu kokosovou tapioku. Zmrzka a šlehačka z tuhé části kokosového mléka z plechovky. A sýry Veganline, mají normální, bylinkový a mozarellu, ty jsou téměř k nerozeznání od živočišných sýrů. Dojeď a můžu Ti udělat ochutnávku ;-). Kdyžtak mám na hlavní straně blogu vpravo připnutý úvodní článek o ekzému, tam jsou i všechny odkazy, kde nakupuju a tak. Třeba recept na rostlinný parmazán by se mohl hodit :-). Papa a drž se! Uvidíš, že už po dvou týdnech pocítíš změnu.

    OdpovědětVymazat
  10. Jani, to je mi líto, určitě ale zkus bezlaktózovou variantu mléka, je chuťově výborná a k nerozeznání od klasické varianty, pila jsem ho v době podezření intolerance na laktózu, která se naštěstí nepotvrdila, ale náhrada (hlavně do kávy) je to vynikající! Dělají i bezlaktózové jogurty, cottage, zakysanky, na co si vzpomeneš, najdeš je ve většině supermarketů. Případně doporučuju domácí rostlinná mléka, chuťový zážitek je výborný a na přípravu to není nic těžkého, miluju hlavně ovesné (to je i nízkonákladové), mandlové nebo makové, do kávy mi ale nic z toho nejede, to fakt doporučuju to bezlaktózové, pokud to pro tebe bude řešení. Držím palce se změnou!! Emě to moc sluší a pryskyřníky jsou překrásné, na okně mám taky jedny a pořád se na ně musím chodit dívat.

    Krásné jarní dny! :)
    A. Bartková

    OdpovědětVymazat
  11. Ajaj, také bych nemohla žít bez mléčných výrobků, i když by šlo o zdraví, nedalo by se nic dělat. Kávu jsem vždy pila s mlékem, smetanou, šlehačkou, dobré latté, cappuccino... Ale pak mi pan doktor vysvětlil, jak nedobré je to pro tělo, tak jsem začala pít černou. Ze začátku to šlo těžko, ale teď už si pochutnám jen na dobrém pressu z dobré kávy.
    Držím palce, aby stačil měsíční půst a tělo se dá do kupy.

    OdpovědětVymazat
  12. Souhlasim s vyse napsanymi komentari. Syn trpi intoleranci laktozy (staci lzicka obyc mlika a jde ;-), takze mleko vc. vsech mlecnych vyrobku kupujeme v bezlaktozove variante, mleko se vyrabi i plnotucne a fakt se neda poznat rozdil. Nechci tu delat reklamu, protoze jinak tento velkoobchod nesnasim, ale nejvetsi vyber maji v Globusu, krome bezlaktozoveho salka jsem tam vzdy sehnala vse ;-). A nas alergolog nam poradil, ze pokud se mlecny vyrobek s laktozou pece na vice jak 150° a dele jak 30min - treba babovka apod. tak je to OK (ta laktoza se nastepi a uz nevadi) a opravdu to u nas funguje ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem musela vysadit mléko, když měla malá jako novorozená problémy s abkm. Kvůli atopáku jsem to nezvládla, kvůli miminku hravě ze dne na den. Kafe jsem pít přestala, žádná náhrada mi nesedla. Začala jsem pít čaj. Po čase jsem se k mléku vrátila, ale už jen kysané

    OdpovědětVymazat
  14. Jani, vítej v klubu... Intoleranci jsem si pořídila před necelými dvěma lety, dost dlouho trvalo, než jsem přišla na to, co mi vadí. Do kafe si dává mléko sojové, jde i pěkně našlehat :-) Jednu porci jogurtu nebo sýra většinou zvládám, jinak používám výrobky bezlaktozové. A když vím, že se laktoze nevyhnu, mám z lékárny tablety Laktoleraza, nosím je v kabelce, fungují spolehlivě, jen nesmím zapomenout je užít (stačí během jídla).

    A díky za hudební tip, hledala jsem nějaký hudební doprovod k mytí oken, tohle je super! Už mám půlku hotovou, jaro je tady :-)

    Markéta Z.

    OdpovědětVymazat
  15. https://www.rohlik.cz/c300112395-bezlaktozove-vyrobky sú chutné a všade dostupné...držím palec!

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Jani,

    jsem na tom obdobně a i podobně jako u tebe se to objevilo náhle.
    Nezjišťovala jsem přesně, která složka mléka mi vadí, nicméně jsem metodou pokus omyl zjistila, že mi nevadí čistý bílý jogurt, tvaroh, lučina a zakysaná smetana, sýr, jak který, ale když to nepřeháním, tak v pohodě.
    S kávou ti neporadím, jak jsem z kávy kdysi vyřadila cukr, tak po tomto jsem vyřadila mléko a jiná než černočerná mi nechutná. I když bych tomu sama kdysi nevěřila, že tomu tak bude.
    V podstatě bezmléčné jsou práškové náhražky do instantních káv, takže například nescafé 3v1 nebo 2v1 mi nic nedělá, krom toho že se to nedá pít, ale je to věc vkusu :) Vražedná kombinace je pro mě jogurt s ovocem a cukrem a koktejl z mléka a ovoce mě vyřadí na dva dny :)
    Bezlaktózové výrobky mě neoslovily, řekla jsem si, že tělo ví, co dělá a já jej nechci šidit, navíc mi velmi vadí chemicky a jinak složitě upravované potraviny a zjednodušila jsem jídelníček na "čisté" základní produkty a vaření z nich.

    OdpovědětVymazat
  17. Také mám intoleranci, asi dva roky, doporučuji hlídat i potraviny, kde by člověk mléko nečekal (téměř všechny pekařské výrobky mají obsah sušené syrovátky, totéž uzeniny apod.). I bezlaktózových mléčných výrobků snesu jen malé množství, když sním nevhodnou potravinu, užívám Lactazan Extra, spolehlivě pomáhá a stačí jedna tableta. Pozor také na léky, většina z tabletových forem má jako plnidlo monohydrát laktózy - včetně léků proti průjmu, což je trochu paradox. U kafe jsem si nedovedla představit variantu bez mléka, zkoušela jsem leccos, na většině prodávaných rostlinných mlék mě odrazovala pachuť, sypký sojový Zajíc nebo kokosové mléko v prášku taky žádný šlágr, nakonec piju kafe černé - ale začala jsem jej lehce sladit medem, má pak kulatější chuť, než když se sladí cukrem. Ať je brzy líp! Milena

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den,taky trpím laktózovou intolerancí,vadí mi hlavně sýry všeho druhu, ty jíst nemůžu,mléko, samozřejmě smetana,ale jogurt dvakrát týdně mi nevadí,acidofilní mléka,podmáslí,prostě zakysané nápoje celkem snesu,nemůžu je požívat denně,ale úplně vyřadit jsem je nemusela,už zmiňované sýry ano.Hodně mi pomohl Lepicol,je to probiotikum s vlákninou. Když si dám kávu, tak se Zajícem,ale je pravda, že to není nic moc, to už je lepší bez toho. Nebo ještě Alpro. Já teda trochu mléka v kávě snesu, ale stejně ji piji tak max 1x týdně-nejsem "kafař".
    Přeji vám,ať se to zlepší, ale podle mých vlastních zkušeností je to celoživotní problém. Ta omezení musím dodržovat pořád. Ale člověk si zvykne, když není nic horšího.....
    Krásné dny přeji.
    Irena N.

    OdpovědětVymazat
  19. Co zkusit sušené sójové mléko Zajíc?

    OdpovědětVymazat
  20. Čau Jani, super blog! Zatím jsem nikdy žádný blog nesledovala ale asi začnu :D Zaujal mě návod na ušití košíků, moooc hezký, dík, ale teď k těm náhražkám mléka. Vyzkoušej sojové mlíko z Lidlu, stojí asi 29,- korun, je v BIO kvalitě a moc mi chutná i jen tak samotné. Používám ho na pečení, na smoothiečka, ohřáté do kávy, kara .. prostě jako kravské mlíko, které mi najednou přišlo divné - a od té doby co sama kojím svojí dceru tak mi přijde pití kravského mlíka ještě divnější ... ale vegankou se asi nestanu, protože miluju čokoládu a sýr. Takže je mi Tě, upřímně, fakt líto :( Ale už jsem zkoušela i VEGAN čokoládu, ta ujde a VEGAN sýr se dá ale teplý - třeba zapečený nebo do těstovin:) Tak hodně štěstí! Mějte se hezky!

    OdpovědětVymazat
  21. do kavy jedine co mi chuti je sojove mlieko Zajic - ziadna ina znacka mi nechutila...tiez som musela obmedzit vyrazne mlieko a mliecne vyrobky... drzim palce

    OdpovědětVymazat
  22. Do kávy jedině: https://www.countrylife.cz/napoj-kokosovy-instantni-350-g-topnatur Jinak mi už raději chutná černá. Mandlové mléko je nakyslé (akorát se docela dá https://www.benu.cz/alnatura-mandlovy-napoj-1l , jenž to prodávají zase jenom jako litr a nevydrží to dlouho otevřené...ale tím jak je v té krabici trochu odleželé, tak ztratí tu nedobrou nakyslost). Sójové mléko je pro mě nepoživatelné s kávou v jakékoli formě.

    OdpovědětVymazat
  23. nikdy jsem s tím problémy neměla, až teď tak půl roku. Takže kupuji neskutečně drahé bezlaktozové výrobky a můžu se tudíž vzdálit od nejmenší místnosti v domě. chjo, jsme to chuděrky...... zdraví Olina z Jiterek

    OdpovědětVymazat
  24. Káva bez mléka by mi také chyběla. .soucítím! Muj synek měl intoleranci na kravskou bílkovinu..nikoli laktózu. Nesměl tedy ani bezlaktozové věci, jen ciste rostlinné výrobky. Rok jsme hledali alternativy a potom mi kamarádka doporučila vyradit exotické ovoce. Vím, zní to divně ...i já se divila...ale ono to pomohlo. Mesic bez exotického ovoce, potom jsme zkusili zakysané mléčné výrobky a postupně zkoušeli další a ejhle. Nevadí mu nic. Kamarádka rika, že někdo, kdo má citlivá střeva, byť jen dočasně
    , by měl jíst jen lokální věci. Exotické ovoce je hodně agresivní ...a ty postřiky atd., ze;-). Nám to pomohlo:-).

    OdpovědětVymazat
  25. Jednu dobu jsem jela na kávě s ovesným mlékem. Sušeným. Sice na dně najdete ovesný sliz, ale jinak tato kombinace chutná dobře. A i osladí. Jinak já už asi půl roku nemlékuju do kávy vůbec, zvykla jsem si postupně. Dávám raději cukr.

    OdpovědětVymazat
  26. Pozdě, ale přece: začalo mi dělat špatně mléko v kávě. Teď dávám kokosové nebo sušený kokosový nápoj (ala Zajíc, ale z kokosu). Je tam teda trochu cukru, ale je kafe je výborné!

    OdpovědětVymazat