sobota 29. října 2016

Co nového?






Z posledních dní.
Sotva jsem se nadechla a den vždy utekl.
Měla jsem v hlavě toho spoustu, co jsem chtěla napsat.
Jak se máme, jak jsme s dětmi dlabali dýni, jak si užívám šití hraček a jak jsem se nasmála, když jsem se dočetla, co jejich obličeje připomínají...
Jak u nás v dílně přespávala kapela z Británie a já s lehkou kocovinou zjišťovala, že mi večer předtím šla angličtina podstatně líp.
Ale všechno mi přijde nepodstatné.
Poslední týdny mi hlavou běhají úplně jiné věci.
Nemám ráda, když někdo někomu vnucuje názor, ani moc nejsem příznivcem velkých prohlášení.
Vždycky jsem se snažila nikomu nic nepodsouvat a respektovat druhého.
Ale tentokrát mám pocit, nebo spíš potřebu, že musím říct, jak se cítím.
A že mám strach.
Bojím se situace v naší zemi.
Bojím se o svobodu a demokracii, za kterou moji rodiče bojovali.
Bojím se, v čem budeme žít a v čem budu vychovávat děti.
Bojím se, když vidím lhostejnost lidí, kteří, i když mají tu možnost, tak k volbám nejdou.
Bojím se, když ve svém okolí a i ve vlastní rodině vidím tu stádovost, nechuť se informovat a raději tak věřit tomu nejjednoduššímu, co je mi předkládáno.
Bojím se směřování naší země zpátky na východ.
Nechci tu rozpoutávat nějaké nenávistné diskuze, protože je mi jasné, že každý má na současnou situaci svůj názor a každý je přesvědčený o své pravdě.
Jen jsem prostě potřebovala říct, to, co je u mě momentálně nejaktuálnější.

16 komentářů:

  1. Parádní dýně,a asi slušný mejdan ;o).
    A za názor jen dík!!!!
    Taky mam v koutku duše strach!
    Věřím, že to dobře dopadne!!! MUSÍ

    OdpovědětVymazat
  2. Jano, díky! Díky za každou "veřejnou osobu", která se nebojí říct, co si myslí a netváří se, že je pořád všechno sluníčkový. Jsem na stejné straně a jsem optimista. Já prostě nevěřím, že se vrátíme tam, kde jsme byli, tak blbej národ snad zas nejsme.
    Paaaaa

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, neboj se, hlavně se tím strachem nenech semlít. Je třeba myslet sebevědomě a optimisticky! Tupé stádo bylo, jest a bude, stejně jako lidé, kteří se nebojí žít své životy zdravě, rozumně, poctivě a naplno. A už jenom díky tomu a osobním příkladem dělají svět lepším;-). P.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám to stejně. Nejradši bych aspoň řvala z balkonu "Duraki!!! " jak Kodet v Peliškách. Bezmoc.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám pocit, že prostě MUSÍME něco říct, něco podepsat, někam jít a jasně se vymezit. Jinak to nemusí dopadnout dobře. Takže moc děkuji a i když by bylo jasně jednodušší, pozitivnější a pro nás podstatnější dělat to, co máme rádi a nenechat do toho vstupovat politiku a tyhle zvláštní hry i já vnímám aktuální stav jako něco, kdy musím vstát a zase si vzpomenout na to, proč jsem v listopadu 89 riskovala to, jestli mě nevyhodí ze školy a jestli perzekuce nebudou pokračovat ještě tím směrem, který hrozil tím, že prostě v klidu neemigruju, jak jsem si od mala přála a plánovala. A říkám to jako někdo, kdo rozhodně nevidí příležitost na východě a od mala zažíval to, čemu jedna skupina říká jako proslovanskou pospolitost. Jenže na ruby. A to nechci. Historicky i sociálně jsme prostě na západě a vždycky jsme byli. Neberme si ze západu jen to horší a nehaňme ho v tomto duchu, ale žijme pro svou odlišnost a v rámci toho řekněme, že diktaturu nechceme a nechceme ani toho, kdo pod rouškou demokracie mocenášsky otevírá to nejhorší v nás. V někom strach, v někom výčitky.... Nechci se stydět a zase se skoro omlouvat za to, kým jsem a komu jsem se narodila a co si myslím. Chci v klidu žít, tvořit, užívat si života a jeho krás.

    Jana a NEJENjejí neMAINstreamové Efraim keramické studio

    OdpovědětVymazat
  6. http://www.petice24.com/nemuzeme_mlcet

    OdpovědětVymazat
  7. Já se taky bojím. Toho, o čem píšeš Ty a ještě víc možná toho, že všechno může bejt úplně jinak, než to vypadá. Nepíšu o tom úmyslně. Ale naštěstí mám útěchu, takže to vlastně neni tak hrozný ;-).

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji, Jani.
    V naší rodině ani nemůžu říct, co je Zeman zač.
    Padají věty:"A co ten Havel napsal, aby se to dalo číst?"
    Hůlka obdivuje Tibet a pak si od Z. vezme metál.

    Skončím komentář zvesela. Dnes jsem zaslechla ve zprávách, jak Z. cituje Kennedyho. Neptej se, co země udělá pro Tebe, ptej se, co můžeš udělat Ty pro ni....a já do ticha obýváku: ODEJÍT!

    OdpovědětVymazat
  9. Sakra jak se tu dava palec nahoru klidne se vyjadrim, je mi uzko, smutno a zvysuje se mi tlak. Doufam, ze se lidem otevrou oci a dalsi deni u nas bude urcovano zdravym rozumem a dustojnosti ne jak ted. Vzdy jsme byli hrdy, sikovny narod drzici pri sobe ale ted? Snad bude lip Radana

    OdpovědětVymazat
  10. ...odvedení občanské pozornosti od něčeho opravdu závažného - úvaha, článek do hloubky naší společnosti
    http://pravyprostor.cz/zeman-ci-antizeman-nebudme-jen-uzitecne-loutky/

    ??? Nepolitikařím ráda ani z povolání. Jen vím, že strach, který se podaří implantovat lidem pod kůži, je ten nejlepší nástroj, jak je paralyzovat, zbavit chuti k svobodnému myšlení. Nedejte-nedejme se vvstrašit:-)
    Pokud jsem překročila jakoukoliv mez toho, co se sem na tenhle blog sluší napsat do komentáře, omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuju, že jste se nebála obtom napsat. Také se bojím. Věci začínají minulost připomínat až příliš věrně, ale moc doufám, že se vše vrátí ke správným hodnotám.

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za Tvá slova Jani, cítím to stejně, ten strach... a i proto jsme včera vyrazili oslavit státní svátek na Staromák, i když to máme dvě hodiny cesty.
    Cítila jsem tam sílu a chuť lidí něco, pro nás pro všechny, udělat...není to s námi tak špatný!

    OdpovědětVymazat
  13. Já se nebojím. Leda trochu toho, že každý národ má takového prezidenta, jakého si zaslouží. Měli bychom se víc snažit, protože když se občas rozhlédnu, říkám si, že příště by to mohlo být i horší! :-) Ale měla bych Zemanovi i poděkovat, protože o panu Bradym bych jinak asi ani nevěděla!

    OdpovědětVymazat
  14. Jani, zase jsi vystihla zcela přesně, z čeho poslední minimálně rok mám těžké spaní. Držme si pěsti. Nic jiného nám nezbývá, jelikož jsme tolerantní, musíme tolerovat i ty debily kolem sebe :D

    OdpovědětVymazat