pondělí 18. ledna 2016

Hudba ze severu





Nemám ráda zimu.
Což je jeden z důvodů, proč bych nezvládla žít v Norsku.
Jinak bych si už dávno balila kufry.
Když jsem před deseti lety se svým tehdejším přítelem procestovávala Norsko, byla jsem uchvácená. Ta příroda. Nádherná, nedotčená krajina. A lidé. Ochotní, milí, komunikativní. Nechtěla jsem zpátky.
O norské hudbě jsem nevěděla nic.
Ta za mnou přišla až později.
Jaga jazzist mě naučil můj muž. Tak vytrvale je pouštěl, že jsem je i já, zapřisáhlá posluchačka kapel se zpěvem, začala mít ráda.
Pak přišel Moddi.
O něm jsem tu psala už víckrát (tady a tu) a rozhodně se za svou slabost k němu nestydím. Upřímnej kluk s rozevlátými vlasy, kterého jsem náhodou potkala v Olomouci. Teď jen, aby už vylezl ze studia s tou novou deskou.
Posledním mým objevem je Sondre Justad.
Vykoukal na mě na instagramu. Viděla jsem docela hezkou fotku přírody s pěkným klukem a tak, jak jsem si projížděla jeho profil ( moje oblíbená činnost večer v posteli, když nemůžu spát), zjistila jsem, že asi bude hudebník.
Takže jsem se k němu druhý den vrátila, vygooglovala ho a pak už jen poslouchala a poslouchala. A poslouchám už pár dní.
I když zpívá norsky a já absolutně netuším o čem ( raději si to zatím nepřekládám, pro jistotu, abych si ten dojem nezkazila:-)), dostal mě. Trošku jiný žánr než Moddi, ale přitom v něčem tak podobný. Asi to bude tím severských vzduchem.
Takže pokud potřebujete malinko zvolnit, příjemně se naladit, doporučuji se zaposlouchat…
***
Fotky jsou autentické, moje. Focené na kinofilm mým starým nikonem a naskenované těsně po návratu. Kvalita mizerná, ale já se u toho dojala...


16 komentářů:

  1. Misto na fotkach uzasne...
    A koncert na utesu se S.J. bych si dala libit hned. Neznam ho, vubec, ale co jsem slysela, parada. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě hned jsem na to myslela. Sedět tak na tom kopci a rozhlížet se do krajiny. Plus k tomu ta kytara a zpěv....ideální...

      Vymazat
  2. Byli jsme s mužem v Norsku asi před patnácti lety, jeli jsme na sever a na sever a úplně na sever a byla to ta nejkrásnější země, kterou jsme kdy viděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, s mužem plánujeme cestu na sever, až budeme mít delší hlídání...někdy:-))

      Vymazat
  3. Tak já otevírám spotify, že. Ještě se mi totiž nestalo, že bys doporučovala něco, co by mě nechytlo. Jani, viděla jsi, jak Moddi nahrává "pod peřinou"? :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, ty fotky mě dostaly. Taky jsem se dojala. Jsou nádherný!

    OdpovědětVymazat
  5. Krása! V Norsku jsem nebyla a zatím mě to táhne víc na jih, protože se s věkem měním na teplomila :-))) Ale příroda tam musí být nádherná!

    OdpovědětVymazat
  6. Ach ta automatická oprava chyb, znovu a lépe :-) Moddiho pražský koncert měl úžasnou atmosféru, tu seveřané prostě umí. Ale moje norská hvězda je Einar Stray, velice doporučuji

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasná hudba...již několik let mě to táhne do Skandinávie. Miluju sever, chlad, světlovlasé muže... ale za manžela mám maďara:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Zatiaľ som mala možnosť navštíviť iba Dánsko, ale keď vidím fotky a tú atmosféru v tej pesničke na útesoch - hneď by som sa nechala ukecať na trip po Nórsku :)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za tip. Závislost na první poslech. Miluji skandinávii! Už mi chybí jenom to Norsko. :-)

    OdpovědětVymazat