čtvrtek 8. května 2014

Ze čtvrtka


Všední radosti.
Kváskový chleba, toaletka, peněženka.
Hezký sváteční den!

3 komentáře:

  1. Jani, chlebík se ti moc povedl, je určitě moc dobrý. a toaletka s peněženkou taky. Peněženku si musím taky spíchnout.
    krásný sváteční den Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Chleba vypadá úžasně, mohla bych poprosit o recept/postup?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvásek nakrmím - nechám tak 12 hodin růst, potom si odložím kousek na příště. Peču hodně podle oka,m ale základnjí recepty na kváskový chleba najdete u Farfally - http://www.maskrtnica.cz/
      Používám žitnou mouku v kombinaci s pšenáičnou celozrnnou a trochou špaldové. Do tohoto chleba jsem přidala ještě i sluenčřnicová semínka. Kvásku bylo asi 400 g, žitné mouky cca 250 g, přes 350 pšeničné a asi 100 g špaldové. Ale poměry zkouším pokaždé jinak- taky podle toho jakou mouku mám, kolik mám kvásku...Vodu jsem přidávala podle potřeby. Aby nebylo těsto moc lepivé. Plus dvě lžičky soli. Semínka jsem dala hned na začátek. Zpracovala těsto a nechala kynout aspoň 4 hodiny. Během kynutí cem tam prohnětu. Ale často na to zapomínám. Na poslední hodinu jsem dala kynout do vymoučené ošatky. Peču v předehřáté troubě na 250 na rozpáleném plechu, plus si do trouby dávám plecháček s vodou. Po zruba 5-10 minutách snížím teplotu na 200. A dopeču. každý chleba trvá trochu jinak-podle velikosti. Uf. :-)

      Vymazat