pondělí 14. listopadu 2011


Nedělní oběd. Ideální vzhledem k počasí. Jen to pivo mohlo být točené a ne nealko. Dneska jsme už zase na zelenině...a na dýni. Jsem zvědavá, jak se s ní Kuba popasuje:-) Tak mě napadá, poradíte mi, jak nejlépe zpracovat dýni, jinak než na polévku a kompot? Jsem dýňový začátečník...Díky moc a hezké pondělí. I když u nás v Olomouci trošku mrazivé.

11 komentářů:

  1. Dobré ránko, máme ze zahrady Hokaido dýni, a jelikož letos moc nenarostly, nechce se mi s nimi drbkat na kompot. Jednu sem nakrájela na kostky a bouchla podusit pod maso a bylo to dobré.
    A tchýňka dělá čalamádu z cukety na špagety, myslím, že i z dýně by to bylo dobré.
    PS. Gulášek vypadá lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. No ten guláš, to je teda něco - pořád jedem na dyních a ted tu vidím toto, asi si ho uvařím:-) Jinak dýni (tedy Hokaido) dávám do všeho - výborná je jen vařená jako příloha a nebo pečená spolu s brambory a bylinkami:-) At chutná!

    OdpovědětVymazat
  3. Dýně u nás nejede, takže nevím.

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, gulášek vypadá náramně jedle. a z dýně jsme měli včera zelí k husokačeně. Majka

    OdpovědětVymazat
  5. Jani,
    inspiruj se třeba zde :

    http://manupropria-mokopa.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Jani, zkus:

    dyne
    mala mrkev
    1 brambora

    uvarit do mekka, nejlepe v pare. Osolit, pridat olivovy olej tak 1 lzici, pridat taveny syr, zredit plnotucnym mlekem a vyvarem (nebo misto mlika a tavenyho syra das smetanu), rozmixujes. Dochutis jak je libo. Treba sekanou petrzelkou, nebo strouhanym eidamem.
    Muzes na masle osmazit kousky chleba a nechat Kubika at si do kremu prihazuje kosticky sam.
    Je to tradicni spanelsky recept "crema de calabaza". :)

    Je taky dobra kombinace dyne a porku.

    Takove kremy se ve Spanelsku delaji ze vseho. A jako vecere je to vynikajici pro vsechny.

    OdpovědětVymazat
  7. Jeeej, aj my sme mali včera guláš :) A večer u nás boli známi a oni vraj tiež. Asi viacerí dostali v tom počasí chuť na gulášek ;)
    Ak máš Hokaido, tak stačí nakrájať na plátky, osoliť a "okmínovať" a strčiť do trúby pokvapkané olivovým olejom. Alebo polievka s tou malou oranžovou čočkou a trochou kari je tiež super!

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, co mi to děláš....já mám takový hlad, před večeří juknu na net a tady taková úúúúžasná fotečka.....no, poslintala jsem si celou klávesnici....:-D

    Dýni jsem dávala prckovi v jejich sezóně do každého jídla - do polévky, k těstovinám, pod masíčko při pečení. Nasladko, naslano. Bylo mu osm měsíců a baštil ji jako o závod.

    U nás se dělá hlavně ta polévka a kompot, ale podle kluků v akci jsem zkusila minulý víkend tenhle recept a manža si ho pochvaloval....:-D

    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=993

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, guláš s cibulí jsme měli v pátek.
    Z dýně máme rádi džus: 6 kg dýně na menší kousky,1 kg cukru,4cl citr.šťávy, 3 lžíce kyseliny citr. 4 l vody
    vše smícháme a necháme stát do druhého dne a pak vaříme asi 30 min.. Vychladlé rozmixujeme,smícháme s 10 litry převařené vody a přidáme 1 l pomerančový ovocit. Něco si nechávám v ledničce a něco zavařuju na zimu.
    babi z Jesu

    OdpovědětVymazat
  10. Moc děkuju za recepty, nakonec jsem dala dýni péct s masem...ale protože jsem pochybovala o výsledku, raději jsem k tomu ještě uvařila zelí. Trochu zbytečně, protože to úžasně voní po celém bytě. Zítřejší oběd bude famózní. Ať žijí dýně:-) Ale aspoň mám spoustu inspirace:-)

    OdpovědětVymazat