úterý 10. října 2017

Pohromadě






Je zvláštní, jak se ve vypjatých chvílích rodina semkne.
Babička odchází a my se snažíme ji co nejdůstojněji doprovázet.
A jak se střídáme u její postele, držíme ji za ruku a nebo se snažíme do ní dostat aspoň doušek čaje - tak nějak víc nás to spojuje.
Vlastně jsem nikdy nebyla smrti tak blízko.
Vím, že patří k životu, ale o tolika věcech jsem neměla ani tušení. Nevěděla jsem koho se zeptat a popravdě, ani mě to nenapadlo.
Myslela jsem, že budu hodně smutná.
Ale i v tom konci je pro mě určitá naděje.
Zvlášť když vidím tu sílu rodiny, tu lásku a podporu.
Nebudu zastírat, že péče o umírajícího je jednoduchá. Ale přála bych si, aby každý mohl odejít v kruhu svých blízkých a aby nebyl sám.
Ne vždy je možné zvládnout péči o nemocného bez pomoci odborníků.
O mobilních hospicích jsem už slyšela hodně. Naposledy o nich psala Soňa a vzápětí Lucie.
Jeden takový je i v Olomouci. Jeho služeb zatím nevyužíváme, ale třeba se někomu informace bude hodit. Nebo bude chtít tento projekt podpořit.
....
Z dílny.
Která je momentálně opuštěná.
Protože home office - Ema doma a já jsem tu vlastně teď i raději.

10 komentářů:

  1. Jani, zrovna v neděli je v Olomouci ten seminář holek "Ke kořenům", jak jsem zmiňovala. Otázka je, jestli to teď není až moc...? Pro mě to byl hodně silný zážitek. Držte se. Myslím na vás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V RC Heřmánek, sdílela jsem na facebooku Z lesa. Dej mi příp. vědět.

      Vymazat
  2. Přesně tak... naděje. Já vyprovázela jednou a bylo to silný. Přestože to nebylo lehký, ráda na to vzpomínám. Držte se.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdy mi umřeli oba rodiče, byla jsem na to sama. Jak moc mi chyběla podpora někoho blízkého, bohužel jsem v té době s tím nemohla udělat. Je dobře Jani, že máte takovou rodinu, která vaší babičce dokáže důstojně odejít.
    Já umírání teď znám z práce a vlastně bývám někdy jeho součástí a opravdu péče o umírajícího není lehká. Držte se.

    OdpovědětVymazat
  4. mobilní hospicy získávají na síle a doufám že to brzy bude hrazeno ze nem. pojisteni, nebo jinych fondu. je to totiz pomoc jak pro nemocne, tak pro rodiny, pomohou i s poslednim rozloucenim.....já osobně poslím penize místnímu hospici.

    OdpovědětVymazat
  5. Je to pěkné, když se dokážete takto dát dohromady. přeju všem plno síly a božího požehnání na nelehké cestě...ještě doplňuji, třeba i pro ostatní, že domácí hospicovou péči má ve službách i Charita Olomouc, ale jak to funguje v praxi nevím - více zde: http://www.olomouc.charita.cz/sluzby/sth/domaci-hospicova-pece/. Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hospicová péče Charity Olomouc funguje úplně stejně, akorát nemá v názvu "mobilní hospic", protože tento statut musí být zaregistrován na zdravotních pojišťovnách a je to běh na dlouhou trať. Teď se legislativa trochu pohla, tak snad to bude již brzy hrazeno pojišťovnou. Důležité je vědět, že Charita Olomouc tuto službu nabízí zcela zdarma, službu v mob. hospici Nejste sami zatím rodina musí přispívat částkou 500 Kč/den. Díky za příklad, jak se o babičku krásně staráte!!!

      Vymazat
  6. No,taky je rozdíl doprovázet někoho, komu je 80-90, nebo někoho, komu je 60, 50.... 18... 8..

    OdpovědětVymazat
  7. Ta kabelka s vlněnou rybí kostí je tááák krásně podzimní a úžasná. Dávejte Jani na sebe pozor, abyste se nepřetáhla i když vím, že je to babička. Péče je nejen časově, ale i psychicky náročná a stačí málo odpočívat a na dlouhý čas budete mít co dělat sama se sebou. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat