středa 22. března 2017

O jídle


Nikdy by mě nanepadlo, že budu psát příspěvek o veganském jídle.
Ale dějí se i divnější věci.
Maso mám ráda. To zase jo.
Ale nemusím ho moc často.
Nicméně na veganství jsem se dívala malinko přes prsty.
O to víc mě překvapilo, že jsou ty jídla tak strašně fajn, vůbec ne tak drahá, jak jsem se domnívala a že mi to bude natolik chutnat, že si na maso ani nevzpomenu.
Ale abych se dostala k jádru pudla.
Kristýna, která má se mnou pronajatý byt, kde se nachází moje dílna, na svých cestách světem přičichla k veganské stravě. A protože se v průběhu dne v bytě dost potkáváme a tak různě vaříme, bylo jen otázkou času, kdy od ní něco ochutnám.
A když jsem si včera dopoledne chystala ke snídani zeleninu a hummus se sojovým rohlíkem....sama jsem musela uznat, že se v mém jídelníčku změna udála.
Přes týden jím vlastně dost zdravě, samozřejmě sem tam si dopustím malé prohřešky,ale maso jím ve většině případů pouze o víkendu s mužem a dětmi.
Jím mnohem víc zeleniny,ovoce, luštěnin než kdy předtím - a kdybych ještě zvládala jíst pravidelně, měla bych ještě větší radost.
Největší překvapení pro mě ale bylo, když jsem poprvé měla veganský koláč.
A co teprve, když jsem k narozeninám dostala veganský malinový "cheesecake".
Objevuji netušené obzory a jsem opravdu příjemně překvapená.
Jediné, co zatím nedokážu opustit je každodenní káva s mlékem a bílý jogurt s ovocem - který si ale dopřávám už jen tak jednou za týden.
Rozhodně o sobě nemůžu říct, že bych měla tendence se stát veganem, popravdě nemám ráda škatulky, ale jsem vděčná za možnost vyzkoušet něco nového a povzbuzená zjištěním, že se po tom novém cítím mnohem, mnohem líp - než po rohlíku s máslem:-)

4 komentáře:

  1. Dobrý večer
    Čo ja by som dala za chlieb z maslom!
    Jedinou výhodou pre mňa je,že nemusím čítať milimetrové písmenká na potravinách a vyhladávať mliečnu bielkovinu.Som na ňu alergická.Tak vegánsky znak na potravinách je pre mňa radosť...
    Aj zdravá strava lepšie chutí,ak je to vlastná voľba a nie z donútenia....
    Tie parkety na fotkách sú neskutočne krásne...
    Lulu

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsem se vrátila jsem se ze Španěl, kde jsem jedla jenom ryby a zeleninu, a skoro žádný maso a sladkosti, tak mi bylo po prvním jídle s pořádným masem pěkně blbě a těžko. Takže se zase vracím zpátky k rybám. Jenom je dost těžký i v Praze sehnat kus čerstvýho rybího masa bez toho, abychom platili nesmysl. Takže ti uplně rozumím. A veganský zákusky miluju!

    OdpovědětVymazat
  3. Co mám dítě a nový "ekobiokojo" kamarádky :D se v mém životě taky dějou věci. Velkou revoluci ve vnímání toho co jím u mě způsobila kniha Bioabecedář Hanky Zemanové. Nestal se ze mě bionadšenec, ale dozvěděla jsem se něco o potravinách (starých i nových), jejich výživových hodnotách a našla jsem úplně nové netušené možnosti. Kdybych jen nebyla tak lenivá vařit, to by hned šlo všechno líp :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám kamarádku veganku a ta vaří a peče neuvěřitelně dobré věci. Mně se to ale doma nikdy nepovede. Je ale pravda, že vaření mě zase tak úplně nebaví. Co mi ale fakt nechutná, jsou veganská mléka a smetany, v kávě mi to vůbec nechutná a samotné je pro mě pitelné jen mandlové mléko.

    OdpovědětVymazat