úterý 4. března 2014

První chleba


Měla být taška, já vím.
Jenže včera jsem upekla svůj první kváskový chleba.
Z žitné, špaldové a celozrné pšeničné mouky.
A i přes prasknutí byl úžasný.
Skoro celý jsme ho spořádali na večeři.
Jsem tak nadšená. A natěšená na ten další.
Jen ho asi upeču malinko větší...
***
Pro vás pózuje chleba na nové prostírce, pro jistotu oboustranné-aby měla víc využití. Dětí jsou trochu čuníci, ale vždyť to znáte...:-)

19 komentářů:

  1. Jani,
    tak kváskový chleba už jsem vzdala, ale jinak občas peču taky. A prasklina určitě nevadí, ty mě chutnají nejvíc. Prostírka je taky moc pěkná.
    Měj se pěkně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kuba prohlásil, že to pusinka-ta prasklina. tak jo....

      Vymazat
    2. Můj děda pracoval v pekárně a vždy říkal, že prasklý chleba je nejlepší, že z něj unikne vlhkost nebo co. :-))

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Pekla jsem podle několika návodů: od Cuketky, Maškrtnice...a především telefonické a osobní konzultace s mou hlavní pekařkou, kamarádkou Katkou. Které tímto vzdávám hold....Protože na její chleba ještě dlouho mít nebudu. Receptem se proto saam ještě nechlubím, musím to doladit....

      Vymazat
  3. Kváskové chleby taky milujeme! I Lolinka včera k večeři spořádala svůj první s domácí lučinou :) A taky mi prasknul. Zapomněla jsem podlít troubu, ale praskliny jsou stejně nejlepší :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě poctivě dala druhý plech plný vody do trouby...a prask stejně. Třeba ten další bude už lepší....ale chutnal úžasně....Však jsi mě taky těmi svými fotkami dost provokovala...:-)

      Vymazat
    2. Já když podleju, tak mi nikdy nepraskne. Ale minimálně 1x ze dvou případů zapomenu podlejt :-D
      Aspoň se pak chleba hezky usmívá.

      Vymazat
  4. Jani, krása! Pokud nechceš, aby praskal, tak je lepší ho naříznout ostrým nožem těsně před pečením (takový ten křížek nahoře) - ale to nařezávání je taky celkem věda. Jinak většinou platí, že čím víc celozrnné mouky, tím víc praskají. Stejně ale myslím, že ty praskliny jsou krásný, a je vždy překvapení, kde jaká vznikne :)
    Zdraví Markéta z Vídně

    OdpovědětVymazat
  5. Jani taky mám vždycky pocit, že chleba potřebujeme větší. Seš šikulka a určitě ho vypiluješ ke své spokojenosti.
    krásný den
    Majka

    OdpovědětVymazat
  6. Kubík má pravdu, ten chlebik se usmívá :D Taky bych chtěla upéct kváskový chleba, ale nemůžu se nějak toho dopracovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, kváskový chleba peču již nějakou dobu, my jej milujeme...jen nikdy nevypadá tak krásně jak ten Tvůj, bo je pěkně hranatý...peču jej v pekárně, která byla léta nevyužitá, tak teď jsem ji zaměstnala a peče cca 4 chlebíky týdně :-) Ten váš usměvavý chlebík je moc pěkný!

    OdpovědětVymazat
  8. Och mňam, no ty vieš narobiť chúťky :-) Ja sa chystám piecť chlebík už asi pol roka, tak to asi skúsim cez víkend :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak na ten se mi sbíhají sliny i na dálku! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Jani ,na kváskový chléb se chystám už dlouho,ale ty jsi mě tak naladila ,že ho konečně půjdu ukuchtit .Děkuji za pěkné příspěvky a už se těším na další .Irena

    OdpovědětVymazat
  11. Jani, to je náhoda, také jsem pekla svůj první kváskový. Ale dala jsem ho do pekárny, taková frajerka jsem nebyla. Vyšel ti nádherně!
    J.

    OdpovědětVymazat
  12. Gratuluji. A přeji Ti spoustu další voňavých chlebových dní. My skoro pokaždé náš chleba sníme na posezení. A jak jednou okusíš žádný jiný už nechceš.
    Přeji Ti hezký den.
    K.

    OdpovědětVymazat
  13. To je krásnej chlebík! :-)
    Taky už kváskový nějakou dobu peču a pokaždý mi aspoň trochu praskne, nikdy není úplně dokonalej. Ale neřeším to, hlavně, že skvěle chutná :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Krásny prvý ! Chleba je droga. Pečiem už rok, aspoň tri krát do týždňa, lebo kupovaný už v žiadnom prípade nechceme. A že je to pri práci trochu zložitejšie plánovanie. Už som brala kvások i na dovolenku a piekla na horách :-) Nech sa darí.

    OdpovědětVymazat