Měla být taška, já vím.
Jenže včera jsem upekla svůj první kváskový chleba.
Z žitné, špaldové a celozrné pšeničné mouky.
A i přes prasknutí byl úžasný.
Skoro celý jsme ho spořádali na večeři.
Jsem tak nadšená. A natěšená na ten další.
Jen ho asi upeču malinko větší...
***
Pro vás pózuje chleba na nové prostírce, pro jistotu oboustranné-aby měla víc využití. Dětí jsou trochu čuníci, ale vždyť to znáte...:-)
Jani,
OdpovědětVymazattak kváskový chleba už jsem vzdala, ale jinak občas peču taky. A prasklina určitě nevadí, ty mě chutnají nejvíc. Prostírka je taky moc pěkná.
Měj se pěkně Věrka
Kuba prohlásil, že to pusinka-ta prasklina. tak jo....
VymazatMůj děda pracoval v pekárně a vždy říkal, že prasklý chleba je nejlepší, že z něj unikne vlhkost nebo co. :-))
Vymazatwau a recept by nebyl? :-)
OdpovědětVymazatPekla jsem podle několika návodů: od Cuketky, Maškrtnice...a především telefonické a osobní konzultace s mou hlavní pekařkou, kamarádkou Katkou. Které tímto vzdávám hold....Protože na její chleba ještě dlouho mít nebudu. Receptem se proto saam ještě nechlubím, musím to doladit....
VymazatKváskové chleby taky milujeme! I Lolinka včera k večeři spořádala svůj první s domácí lučinou :) A taky mi prasknul. Zapomněla jsem podlít troubu, ale praskliny jsou stejně nejlepší :-D
OdpovědětVymazatJá právě poctivě dala druhý plech plný vody do trouby...a prask stejně. Třeba ten další bude už lepší....ale chutnal úžasně....Však jsi mě taky těmi svými fotkami dost provokovala...:-)
VymazatJá když podleju, tak mi nikdy nepraskne. Ale minimálně 1x ze dvou případů zapomenu podlejt :-D
VymazatAspoň se pak chleba hezky usmívá.
Jani, krása! Pokud nechceš, aby praskal, tak je lepší ho naříznout ostrým nožem těsně před pečením (takový ten křížek nahoře) - ale to nařezávání je taky celkem věda. Jinak většinou platí, že čím víc celozrnné mouky, tím víc praskají. Stejně ale myslím, že ty praskliny jsou krásný, a je vždy překvapení, kde jaká vznikne :)
OdpovědětVymazatZdraví Markéta z Vídně
Jani taky mám vždycky pocit, že chleba potřebujeme větší. Seš šikulka a určitě ho vypiluješ ke své spokojenosti.
OdpovědětVymazatkrásný den
Majka
Kubík má pravdu, ten chlebik se usmívá :D Taky bych chtěla upéct kváskový chleba, ale nemůžu se nějak toho dopracovat.
OdpovědětVymazatJani, kváskový chleba peču již nějakou dobu, my jej milujeme...jen nikdy nevypadá tak krásně jak ten Tvůj, bo je pěkně hranatý...peču jej v pekárně, která byla léta nevyužitá, tak teď jsem ji zaměstnala a peče cca 4 chlebíky týdně :-) Ten váš usměvavý chlebík je moc pěkný!
OdpovědětVymazatOch mňam, no ty vieš narobiť chúťky :-) Ja sa chystám piecť chlebík už asi pol roka, tak to asi skúsim cez víkend :-)
OdpovědětVymazatTak na ten se mi sbíhají sliny i na dálku! :-)
OdpovědětVymazatAhoj Jani ,na kváskový chléb se chystám už dlouho,ale ty jsi mě tak naladila ,že ho konečně půjdu ukuchtit .Děkuji za pěkné příspěvky a už se těším na další .Irena
OdpovědětVymazatJani, to je náhoda, také jsem pekla svůj první kváskový. Ale dala jsem ho do pekárny, taková frajerka jsem nebyla. Vyšel ti nádherně!
OdpovědětVymazatJ.
Gratuluji. A přeji Ti spoustu další voňavých chlebových dní. My skoro pokaždé náš chleba sníme na posezení. A jak jednou okusíš žádný jiný už nechceš.
OdpovědětVymazatPřeji Ti hezký den.
K.
To je krásnej chlebík! :-)
OdpovědětVymazatTaky už kváskový nějakou dobu peču a pokaždý mi aspoň trochu praskne, nikdy není úplně dokonalej. Ale neřeším to, hlavně, že skvěle chutná :-)
Krásny prvý ! Chleba je droga. Pečiem už rok, aspoň tri krát do týždňa, lebo kupovaný už v žiadnom prípade nechceme. A že je to pri práci trochu zložitejšie plánovanie. Už som brala kvások i na dovolenku a piekla na horách :-) Nech sa darí.
OdpovědětVymazat